sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Suomalainen epävireessä taas

Taidan valittaa samasta aiheesta joka kesä, kun on ensin pitkään värjötelty talven kourissa. Tulen sen verran valtavirtaa vastaan, että hyväksyn kesään kuuluvan tietyn määrän hellepäiviä. Se on ihan kivakin, että välillä on todella kuumaa, sillä vaikken siitä pääsääntöisesti nauttisikaan, arvostan kuitenkin suomalaisen ilmaston vaihtelevuutta, eli sitä että on selvästi toisistaan erottuvat vuodenajat, ja niitä on useampia kuin kesä ja talvi. Itse jaan kevään vielä alku- ja loppukevääseen, kuten teen myös syksylle.

En silti panisi pahakseni, jos tällaiset äärimmäiset jaksot olisivat hieman lyhyempiä. Nyt on kai juhannuksen jälkeen ollut melkein yhtä soittoa tällaista paahdetta, ja ainakin viimeisen viikon ajan on ollut melkoisen tukalat oltavat. Lehdessä taidettiin tänään sanoa, että tiistaina Ruotsiin saapuisi matalapaineen alue, joka työntäisi kuuman ilmamassan Suomestakin itään, mutta mitä vielä; tuoreimpien ennusteiden mukaan tiistain jälkeen jokin näkymätön käsi vain kääntää uunin suuremmille tehoille.

Mikä neuvoksi? Kotona tukehdun ja tuskastelen, ja mikä ärsyttävintä, en pysty nauttimaan kotona niistä asioista, joita tapaan tehdä. No hyvä, on tietysti mainio idea lähteä jonnekin - eilen olin aamupäivästä alkuiltaan kaupungilla, kävin käveleskelemässä, syömässä, oluella pariinkin kertaan ja elokuvissa. Kuitenkaan en voi koko päivää olla poissa, ja näin sunnuntai-iltana voisi olla mukava katsoa kotisohvalla elokuvaa tai pari jaksoa jotain sarjaa. En vain viitsi tehdä niin, koska tiedän etten pysty nauttimaan siitä hikisenä, tuskastuneena, kun hiki tarttuu sohvaan kiinni ja on muutenkin epämukavaa. Eikä tässä auta, vaikka pitäisi räppänää auki ympäri vuorokauden. Paljon ne ilmanjäähdyttimet maksoivatkaan? Vaikka halvemmalla pääsisi, jos tulisi edes pari ei-helteistä päivää, tai vaikka sataisi yöllä, tai pirulauta lämpötila laskisi edes yöllä jonnekin 10-15 asteen tietämille.

Huomenna sitten riemusta kiljuen töihin, jossa ihmisen lapsi saa nauttia ilmastoinnista. Voisikohan sinne jäädä yöksikin?

Ei kommentteja: