perjantai 17. syyskuuta 2010

Säästöpossu

Töissä on viime aikoina mennyt siinä mielessä kivasti, että olen voinut tehdä normaalia päivää, eli kahdeksan tunnin päivää puolen tunnin ruokatunnilla. Nyt tahti taas kiihtyy hetkeksi, sillä ensi viikolla kesän ponnisteluni joutuu tulikokeeseen, kun tehdään ensi vuoden osalta tiettyjä laskelmia, jotka ovat ensi kertaa minun vastuulla. Tai en tietenkään niitä ihan yksin teen, mutta minun kai pitäisi olla se matemaattisen puolen asiantuntija, joka ohjailee prosessia, tarkistaa tulokset, korjailee etukäteen virheet ja jälkeenpäin selittää lopuksi lähteviä kirjelmiä ihmettelevälle asiakaskunnalle. Samaan aikaan pitäisi istua kaikenmaailman kokouksissa, joista osa ei tunnu kauniisti ilmaistuna ihan välttämättömiltä. Ja sitten pitäisi valmistella tulevia materiaaleja, jotain asiakaskeikkoja on taas buukattu. Mukava tietysti päästä välillä kentälle toisaalta. Pitää sumplia lokakuulle kevyempi viikko, ehkä pidennetty viikonloppu.

Ehdin jo sosiaalisessa mediassa kehuskella, että nyt on 12 kuukauden (tosin vain kolmen kvartaalin) ASP-säästöt kasassa. 9300 euroa niitä on kertynyt, plus sitten osakkeissa ja muilla säästötileillä, jotka on tarkoitettu pääasiassa juuri asunnonhankintaa varten, on kiinni yhteensä noin 5000 euroa. ASP-sopimukseen kirjattu tavoitesäästö oli 15000 euroa, joten voisin ajatella olevani melkein maalissa. Paikallinen hintataso huomioiden on kuitenkin pakko jatkaa täydellä höyryllä. Eipä tuo säästely ole elämää haitannut muuten, ihan hyvin on ollut varaa kaikkeen, mitä olen halunnut (paitsi uutta kamerarunkoa ja pro-objektiiveja olen haikaillut, mutta jättänyt hankkimatta). Vuoden päästä minun siis pitäisi olla siinä tilanteessa, että voisin ainakin periaatteessa alkaa maksamaan vuokraisännän sijasta itselleni. Käytännössä tilanne tietenkin on varmaan toinen. Laatimani laskelmat kuitenkin osoittavat, että 20 tai 25 vuoden laina-ajalla selviytyisin jopa 180 tuhannen euron lainasta, jos korot eivät hirveästi yli 7 %:n nouse. Tosin se on jo pahasti kipurajoilla, ja voi olla, etten ole osannut ottaa huomioon kaikkia asunnonomistajuudesta johtuvia menoja.

Kuluttajana närkästyin alkuviikosta kaupassa käydessäni. Ennen vanhaan, vielä kai joskus kesällä, 500 gramman paketti Brazil-kahvia maksoi kolme ja puoli euroa. Vahvistin tämän käsityksen eräältä toiselta Brazilin kannattajalta. Tiistaina se maksoi lähimmässä Citymarketissani 5 euroa ja 69 senttiä. Törkeää!

Ei kommentteja: