maanantai 28. marraskuuta 2011

Vanhoillisen median kuolonkouristuksia

Luin tässä eräänä päivänä uutisista, että Teuvo Hakkarainen ja Pekka Haavisto ovat nyt Facebook-kavereita. En varmaan ikinä kykene tajuamaan perinteisen (ei sentään paperisen, vaikka en siitäkään tiedä kun on paperihesarit jääneet taas vähemmälle luvulle) median kiinnostusta yksittäistä verkkopalvelua kohtaan. Koko ilmiö vaikuttaa ihan siltä, kuin iltapäivälehdistö yrittäisi väkisin näyttää jotenkin nuorekkaalta, kun ne tosi asiassa ei sitä ovat. Onko surullisempaa näkyä kuin rypistyvä nuorisomuotiin pukeutuva kaveri, jonka hiusraja on edennyt melkein loppuun saakka?

No, on. Mutta vähän surullinen näky se silti on.

Toinen aivan ihmeellinen muoti on puhe karppaamisesta. Olen itsekin sortunut siitä välillä vitsailemaan, ihan niin kuin zumbastakin (voiko nolompaa nimeä olla? Minun olisi helpompi myöntää harrastavani valssia tai tangoa kuin zumbaa), mutta Facebookin lisäksi lehdistö on repostellut aiheesta kunnolla viime aikoina, ikään kuin muita ruokavalioita ei olisikaan. Ilmeisesti myös kunnissa on onnistuttu vauhkoontumaan aiheesta, kun puhutaan jo karppaajalapsien huostaanotoista. Henkilökohtaisesti kannatan monipuolisia dieettejä etenkin niille, joiden ei voida vielä odottaa ottavan itsestään täyttä vastuuta, mutta jotenkin tulee mieleen parempiakin tilanteita, joissa huostaanotolla voisi uhkailla. Harva asia kuitenkaan kielii jostain tavallisesta keskiluokkaisuudesta, siis toisin sanoen turvallisuudesta, kuin joku zumba ja karppaus. Jos pitäisi veikata, karppaajavanhemmat ovat varmaan keskimäärin paljon huolehtivaisempia ja vastuuntuntoisempia vanhempia kuin vakaalla etanolidieetillä elävät isukit ja äitylit. En tosin tiedä, missä määrin tässäkin tapauksessa on kyse lehdistön tavanomaisesta hysterianlietsomisesta kuin todellisista sosiaalivirkailijoiden kannanotoista. Niin ne jotkut vain puivat karppaamista päivät pääksytysten, toiset kritisoivat, ja toiset närkästyvät siitä, kun karppausta demonisoidaan. Rumana, oikeakätisenä ja lihaasyövänä heteromiehenä minulla ei onneksi ole mitään sananvaltaa mihinkään, joten voin tyytyä täällä kirjoittelemaan lämpimikseni asioista, joista en voi tajuta mitään.

3 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Saisko tonne toimintoihin lisättyä vaihtoehdon "nauratti" ? Koska nauratti.

unienvanki kirjoitti...

Kerran zumba-villityksen ollessa ilmeisesti ylimmillään kuulin radiosta jumppaohjaajan haastattelun. Hän siinä kertoi, että "jo kahdeksankymmentäluvulla meillä oli tällaisia tanssillisia jumppatunteja, mutta silloin me ei tiedetty että se on zumbaa!".

En ole tuon jälkeen pystynyt kuuntelemaan radioa. Eihän tuo kommentti mitenkään koko maapallon mittakaavassa mitenkään erityisen paha juttu ollut, mutta myötähäpeä ei kuuntele järkeilyäni, vaan lyö ylitseni kuin hyöky. Vastaava refleksi muuten tuli eilen, kun yritin katsoa Pihalla-elokuvan. Kymmenen minuutin kohdalla oli pakko lopettaa, digiboksini tuntuu edelleenkin jotenkin likaiselta vaikka poistin jo nauhoituksen. Onneksi ehdin kuitenkin nähdä, kun saksalainen pornonäyttelijä sanoo "nüssiä".

Janne kirjoitti...

Täytynee muutenkin miettiä nuo toiminnot uudelleen, koska loppujen lopuksi hauras itsetuntoni tuskin kestäisi, jos joku oikeasti klikkaisi muuta kuin "hyvää". Parasta negatiivista (sekä neutraalia) palautetta on olla antamatta palautetta.

"nüssia"-sanan sanominen oli eittämättä Pihallan huippukohta, ja silti sekin sai minussa aikaan vähän sellaisen nolostuneen olotilan.