lauantai 24. huhtikuuta 2010

Tasa-arvoisuus

Tulin lukeneeksi mainion kirjan, George Orwellin kuuluisan Animal Farmin, eli suomeksi Eläinten vallankumouksen. Suosittelen, se on vain 130 sivua pitkäkin (jotenkin pyrin nykyään suosimaan lyhyitä kirjoja). Keskeisessä roolissa sadussa on seitsemän käskyä, jotka eläimet laativat häädettyään maatilan isännän sinne, missä pippuri kasvaa, ja perustettuaan eläinten sosialistisen maatilatasavallan. Kirjan edetessä käskyt tuntuvat muuttuvan hieman, kunnes lopussa ne pelkistyvät tutunkuuloiseen muotoon:

Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkin eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

En tiedä, keksikö Orwell itse tuon mainion, ristiriitaiselta kuulostavan sanonnan, mutta häneen se tietääkseni yleensä liitetään. Viime vuosina olen törmännyt tasa-arvoisempiuteen usein paitsi miesten- ja naisten tasa-arvoa käsittelevissä keskusteluissa, myös maahanmuuttoa käsittelevissä tappeluissa lehtien kommenttipalstoilla. Kaikki varmaankin ymmärtävät intuitiivisesti, mitä tarkoittaa jos kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut ovat vielä tasa-arvoisempia. Itse ymmärrän sen jotenkin niin, että vaikka ison joukon edustajat olisivat tasa-arvoisia keskenään, niin silti löytyy joku osajoukko, joka katsoo olevansa oikeutettu vaatimaan tasa-arvon nimissä vielä lisää etuuksia. Näinhän Eläinten vallankumouksessakin käy; kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta itsensä johtajiksi nimittäneet siat haalivat itselleen etuuksia ja mukavuuksia muihin eläimiin nähden sillä verukkeella, että he tekevät niin haastavaa työtä maatilan toiminnan takaamiseksi.

Työpaikan kuntosalin saunassa kuitenkin mietin, miten sanonnan voisi selittää järjellä epäluotettavan intuition sijaan. Joukon jäsenet - tässä tapauksessa eläimet - ovat kaikki "tasa-arvoisia". Tasa-arvoinen on sanatasolla adjektiivi, ja tässä se liitetään kaikkiin eläimiin. Tasa-arvoinen ei kuitenkaan adjektiivina vaikuttaisi olevan yhtä yksinkertainen kuin vaikkapa sininen. Jos kaikki eläimet olisivat sinisiä, niin se kertoisi vain tosiasian eläinten värityksestä. Toisia eläimiä (kuten myös yötä) voisi tietysti sanoa sinisemmiksi, mutta en tiedä, mitä se tarkoittaisi - sininen se on toinen sinisen sävykin.

Tasa-arvoinen ei toisaalta kerro kohteestaan suoraan mitään. Jos ilmoitan olevani tasa-arvoinen, ei kuulijoille synny minkäänlaista käsitystä, mitä oikein tarkoitan. Sen sijaan se kertoo kohteensa asemasta suhteessa vertailujoukkoon. Jyskyn ("minä teen kovemmin työtä") arvo on yhtä suuri kuin Napoleonin, farmia lopulta johtavan sian. Mitä tällöin siis voisi tarkoittaa, että joku on tasa-arvoisempi? Että yhtäsuuruus pätee vielä tiukemmin? Näyttää siltä, että yritykseni selittää asia ajautuu umpikujaan - saunassa se tuntui selkeältä.

Ehkä pitäisi ajatella niin, että jos joku tasa-arvoinen muiden kanssa, niin se tarkoittaakin vain sitä, että tämän jonkun arvo on likimain yhtäsuuri kuin muiden, ja että tasa-arvoisuuden aste määrittääkin sitä, mihin kohtaan joku sijoittuu janan sillä alueella, johon keskenään tasa-arvoiset olennot sijoittuvat. Tasa-arvon alueen suuruus voidaan valita - johtajat varmasti tietävät, miten laaja se voi olla, ovathan he aina oikeassa.

Ei kommentteja: