lauantai 13. syyskuuta 2008

Mogadishu Avenue II

Ajattelin tässä sortua kaupunginosapatriotismiin. Muiden kaupunkien ja niiden osien haukkuminen on kuitenkin vähän typerää. Onhan Matinkyläkin ihmisten puheissa "slummi" ja espoolainen ongelmalähiö, mutta minä pidin siitä jo ensimmäisinä kuukausina täällä asuessani, ja nykyään suunnittelin - edelleen aika teoreettisella tasolla, kylläkin - omistusasunnon hankkimista täältä, tosin ehkä mieluiten vanhan keskuksen eteläpuolelta, kun tässä Piispansillalla tuntuvat asunnot olevan melkoisen tyyriitä sinkkutaloutta silmällä pitäen.

Joka tapauksessa kävin tänään kymmenen kilometrin kävelylenkillä, ja vierailin ensimmäistä kertaa eläissäni Suvelassa ja Tuomarilassa. Suvela on varmaankin Espoon huonomaineisin osa, ja vaikka en saanut vahvistusta sille käsitykselle, on sanottava että olihan se hieman ankea paikka. Keski-Matinkylä on kyllä myös yhtä 60-70 -luvulla rakennettua kerrostaloryteikköä, mutta jokin Suvelassa antoi vielä ankeamman vaikutelman. Voi tietenkin olla, että katselin maisemaa mustentavien linssien lävitse voidakseni leuhkia blogissa ja peilin edessä mattarilaisuudellani.

Toisaalta minua ärsyttää hyvin paljon eräänlainen vanhoillisespoolaisuus, jonka edustajat ovat niiden loputtomien klooniomakotitaloilla täytettyjen nukkumalähiöiden ja yltiöahkeran yksityisautoilun kannattajia. Itse asun mieluummin palveluiden, paikallisbussipysäkkien ja tulevien metrojen lähellä, vaikka sitten välillä joku harmiton veikkonen örähtäisikin jossain lähellä. Ylipäätään en oikein ymmärrä sitä katsantokantaa, että metro jotenkin pilaisi Espoon (paitsi ehkä sikäli, että se saattaisi nostaa mukavan matalaa kunnallisveroprosenttia joksikin aikaa). En jaksa uskoa, että yhdellekään helsinkiläiselle - ei myöskään sille järjestyshäiriöitä aiheuttavalle osalle - tulisi mieleen lähteä jonnekin Matinkylään hengailemaan pelkän Ison Omenan taikka vanhan ostarin pikkukapakoiden ja Alepan vuoksi. Paremminkin se helpottaa paikallisen öyhöttävän väestön yömatkoja Helsingin baareihin, kun täällä ollaan jo aikapäivää totuttu maksamaan seutulipuista - vaikka metrolla kai onkin helpompi matkustaa jäniksenä. Oikeastaan ainoa asia, joka itseäni hieman epäilyttää on Matinkylän muuttuminen Espoon sisäisen joukkoliikenteen yhdeksi (ja varmaankin suurimmaksi) solmukohdaksi, mutta luulen pelkääväni turhaan. Johan jo nyt nykyiset Länsiväylän bussit, siis mahdolliset tulevat sisäisen liikenteen bussit Länsiväylän seutuliikenteen kuivahtaessa kokoon metron myötä, kulkevat Matinkylän ohi. Oikeastaan pitäisi kai ostaa pian se asunto - saattaa olla, että asuntojen hinnat lähtevät nousemaan metron ilmestymisen vuoksi sinänsä, mutta myös siksi, että ihmiset varmaankin pitävät paljon enemmän suorista liikenneyhteyksistä sen sijaan, että pitäisi ensin matkustaa Matinkylään ja sitten täällä vaihtaa metroon päästäkseen Helsinkiin. Tämän pitkän pohjustuksen tarkoitus oli vain päästää minut sanomaan, että Suvela on jees ja mainettaan parempi, ehkä. Tuomarila vaikutti ilman selittelyjäkin ihan kivalta paikalta.

Ei kommentteja: