maanantai 8. syyskuuta 2008

Pari pikaista huomiota tähän väliin

Ei sillä, että olisin lopettanut tämänkin blogin heti kättelyssä. Uusi tenttikausi se vain on alkamassa, ja joka tapauksessa tässä on ollut kädet täynnä tekemistä.

Luin muuten hiljattain kuuluisimman Lovecraft-filmatisoinnin, Re-Animatorin, kirjallisen perustan, eli novellin 'Herbert West - Elvyttäjä'. Ensi kertaa eläissäni mietin, pitäisinkö sittenkään Howard Phillipsiä lempikirjailijanani, nimittäin oli tuo reanimaattori sen verran kehnoa luettavaa. Sen kummemmin asiaa selvittämättä veikkaisin, että se on alunperin ollut jonkinlainen jatkokertomus, sillä se oli jaettua selkeisiin kappaleisiin, joissa jokaisessa käytettiin puolet tekstistä vanhan kertaamiseen. Melkein jokaista kuvailtavaksi kelpaavaa substantiivia edelsi adjektiivi "omituinen", "vastenmielinen", "kauhistuttava", "luonnoton", "järkyttävä", "epäinhimillinen", "pelottava" tai "äärimmäinen". Toisaalta kyseinen novelli on sitten malliesimerkki siitä, että valkokankaalle tuotu versio on alkuperäisteosta parempi. Täytyy muistaa se intellektuelleissa kahvitaukokeskusteluissa.

Kävin muuten elämäni toista kertaa teatterissa. Ensimmäinen kerta oli kai joskus ala-asteella, kun kävimme katsomassa muistaakseni Peppi Pitkätossun jossain vaasalaisessa teatterissa, kaupunginteatterissa varmaankin. Nyt, 15-20 vuotta myöhemmin, kävin toisen kerran. En osaa arvioida, oliko Kokkolan kaupunginteatterin tulkitsema näytelmä 'Kokkola' hyvä vai huono - hauska se kyllä oli, mutta mitään selvää siitä en saanut. Kai se oli sellainen taidenäytelmä.

2 kommenttia:

Panu kirjoitti...

Melkein jokaista kuvailtavaksi kelpaavaa substantiivia edelsi adjektiivi "omituinen", "vastenmielinen", "kauhistuttava", "luonnoton", "järkyttävä", "epäinhimillinen", "pelottava" tai "äärimmäinen".

Tuo turhilla adjektiiveilla mässäily onkin suurin kirjallisuustieteellinen syy pitää Lovecraftia ei-niin-erityisen-hyvänä kirjailijana. Siis jos kirjallisuustieteeksi lasketaan puhtaasti tyylillisin ja kielitieteellisin kriteerein toimiva kirjallisuudentutkimus ja heitetään toiseustieteet sun muut postmodernismit siihen roskapönttöön, johon ne kuuluvatkin.

Janne kirjoitti...

Lovecraftin puolustukseksi on sanottava, että tuo Re-Animator oli selkeästi huonoin koskaan lukemani novelli mieheltä. Tosin eivät nuo muutkaan tunnu enää niin hyviltä kuin silloin lukion jälkeen.