maanantai 31. lokakuuta 2011

Antigentrifikaation hetki lähestyy

Muutto etenee - sain avaimet omaan kotiini eilen. Viikonloppuna en sen kummemmin tainnut kuitenkaan saada aikaiseksi, ja tänään maanantaina olen lähinnä siivonnut hyllyjä kamasta. Ihan vielä ei olla voiton puolella kuitenkaan. Huomenna pitäisi ilmaantua Kierrätyskeskuksen tyypit hakemaan huonekaluja.

Viikonloppuna ilmestyi Helsingin Sanomien kylkiäisenä kuukausiliite, ja siinä sitten oli usean sivun marina Kallion gentrifikaatiosta eli keskiluokkaistumisesta. Siinä jotkut tahot olivat huolissaan, kun Kallio menee pilalle ilmiön seurauksena. En oikein ymmärrä tätä. Siis: osa Kallion asukkaista ei tykkää siitä, kun Kallioon muuttaa "muita". Eikö kuitenkin se, että Kallioon virtaa keskiluokan edustajia, tarkoita sitä että osa Kallion asukkaista nimenomaan kannattaa gentrifikaatio jos ei suoraan, niin ainakin epäsuoraan sillä että muuttavat sinne? Heidän mielipidettään ei kai lasketa. Mokomatkin urbaani-imperialistit kun valloittavat elämäntapaintiaanien maat.

Tavallaan kyllä ymmärrän toisaalta sen, että olis niinku kivaa jos (edes joitain) alueita säilytettäisiin vanhankaltaisena, vailla muutosta. Niinhän konservatiivitkin meillä Suomessa tahtovat, rajat kiinni mamuilta, Suomi suomalaisille ja Karjala mielellään takaisin.

2 kommenttia:

Eufemia kirjoitti...

En ole lukenut mutta kuulostaa koomilliselta. Etenkin kun ottaa huomioon, ettei merkittävä osa meistä uusista lattekalliolaisista ole mitenkään uusia kalliolaisia. Olemme niitä entisiä Kallion vuokrayksiöiden opiskelijoita, mutta ikäännyttyämme me vain emme olekaan halunneet muuttaa pois vaan ostelemme kotikonnuiltamme asuntoja.

Janne kirjoitti...

Ohoo, luet vielä blogiani! Kaikkien näiden kirjoitusblokkieni (ja niitä seuranneen kirjoitustaidon rapautumisen) jälkeen.

Täytyy myöntää, etten minäkään sen tarkemmin artikkelia lukenut - taustalla voi olla sekin, että jotkut suursijoittajat ostelevat asuntoja pois ja myyvät/vuokraavat sitten isolla rahalla edelleen, jolloin keskiluokkaistuminen olisi jossain mielessä pakotettua, mikä taas fiilispohjalta ei kuulosta hyvältä.

Mutta noin pähkinänkuoressa Kuukausiliitteen tilitys kuulosti vähän samalta, kun jossain vedotaan aina "kansaan", vaikka tosiasiassa on kyse parhaimmillaankin 20 prosentista kansasta, mikä nostaa omat niskakarvani pystyyn (ainakin silloin kun en itse kuulu mainittuun joukkoon!)