torstai 9. heinäkuuta 2009

Kirot

Näyttääkin siltä, että jään tähän asuntoon - soitin vuokranvälittäjämiekkoselle, ja hän kertoi, että ensinnäkin ko. luukusta on ollut näyttö jo aiemmin, jonka myötä asunnolle oli ilmoittautunut ottajia, ja lisäksi toisessa asunnossa oli ilmennyt vesivahinko, joka oli vahingoittanut tätä vuokrallekin tarjottua asuntoa. Miten pahasti, sitä ei mies osannut vielä kertoa. Jätin hänelle silti yhteystietoni, mutta luulen, että ehkä sitten kieltäydyn. Katselin kuitenkin vielä Matinkylästä uutta kämppää. Tästä taloyhtiöstä olisi löytynyt melko hyvä asunto, mutta en ole ollenkaan innostunut 180 euron vuokrankorotuksesta n. kymmenen lisäneliön vuoksi ja siitä ilosta, että pääsisin vaihtamaan rappua ja siirtymään kolme kerrosta ylemmäksi.

Mietin tänään, että suhtautumiseni kirosanoihin on hieman häilyvä. Toisaalta käytän niitä itse kaveriporukassa, mutta toisaalta yritän muissa yhteyksissä käyttää pehmeämpiä ilmauksia ("no voi himputti"). Toisaalta pidän niitä pelkkinä lauseenvahvikkeina käytettävinä merkkijonoina, toisaalta ne ovat minusta selkeä tyylirikko - esimerkiksi vittua hokevat teinit ovat minusta noloja, tai pidän musiikkiesitystä heti asteen huonompana, jos sanoituksissa on käytetty sanoja kuten "fuck" ja sen eri sijamuotoja.

Asia tuli mieleeni, kun näin Otto-lonkeroa mainostavia julisteita. Niissä on käytetty halpoja nokkeluuksia vattu-sanan avulla. Ilmeisesti kyseessä on vadelmanmakuinen tuote. Iskulauseet ovat tyyliin "vattuuks siinä tuijotat?". Vähemmän yllättäen joku oli yrittänyt pyyhkiä vattu-sanoista a-kirjaimia pois, ja naarmutusjälki muistutti erehdyttävästi i:tä. Öhhööh hööhöö öyh öyh.

2 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

On aina helppo ratkaisu käyttää alatyylistä sanaa vahvistamaan tunteen- ja muuta ilmaisua. Sen sijaan kielellistä ja ehkä mielellistäkin älykkyyttä vaatii saman asian ilmaiseminen yhtä vahvasti muuten. Onko suomenkieli todella köyhä, köyhtynyt vai parhaillaan köyhtymässä, kun julkisuuden henkilötkin ovat alkaneet käyttää kirosanoja? Vai lieneekö kyseessä tuo mielenköyhyys?

Mene ja tiedä. Itsessäni tuollaiset vattuilut saavat aikaan säälinsekaisen inhoreaktioan.

Janne kirjoitti...

En ole ihan perillä julkisuuden henkilöistä, mutta minusta näyttää siltä, että melkoinen osa heistä vaikuttaisi saaneen oppinsa elämän koulusta eli yläasteen tupakkinurkalta.