Ryypätessäni tänään pääni täyteen keskellä "kirkasta" iltapäivää, kokonaisen yhden tuopin voimin, keksin mikä erottaa yleistiedon muusta tiedosta. Mitään itämaisia ja muita kansan "viisauksia" ei tähän lasketa mukaan. Yleistieto on sitä, ettei se vaadi muuta kuin yksinkertaisen faktan muistamista. Voit kertoa, että Napoleon kuoli Saint Helenan saarella, eikä asian selvittäminen vaadi muuta. Napoleon voi olla tuntematon, eikä kuulijalla välttämättä ole käsitystä, missä Saint Helena on ja millainen saari se on, mutta asia itse ei vaadi muuta. Siksi Trivial Pursuitissa - jota pelatessa tällainen triviaali asia tuli mieleeni - kysytään Napoleonin kuolinpaikkaa, eikä esimerkiksi sitä, miten TyELin laskuperusteiden mukaan suurtyönantajien (työkyvyttömyys-)maksuluokka määräytyy. Se vaatisi selityksiä riskisuhteista ja maksuluokan määräävistä suureista - toisin sanoen, asian selittäminen vaatii määritelmiä, tai useiden yksinkertaisempien faktojen tai määritelmien yhdistämistä. Trivial Pursuitissa sitä ei voitaisi koskaan kysyä.
Toinen keksimäni määritelmä yleistiedolle olisi, että yhden kokonaisen yleistiedon palan voi esittää korkeintaan n sanalla, missä n olisi jokin sopivan pieni kokonaisluku, tai että tiedon esittämiseen riittää yksi virke yhdellä päälauseella ilman sivulauseita.
3 kommenttia:
Nyt kun sen sanoit, näinhän se on.
Aika hieno määritelmä.
Jos sen sai aikaan kaljalla, taidan aloittaa kaljan juonnin.
Kerran olen onnistunut kirjoittamaan oikeussilosofisen esseen kahden siiderin nousussa ja sain siitä et (vanhaa hyvää aikaa). Ei pidä väheksyä viinan voimaa ;)
"et"?
Todettakoon, että join tänään kaksi olutta, enkä huomannut keksineeni mitään :( Ja eilistäkin keksintöä varjosti se, että keksin lisäksi nousta kotimatkalla väärään bussiin, joka tiesi kilometrin tai parin ylimääräistä lenkkiä, niin että harkitse toki vielä.
ET = erinomaiset tiedot.
Se oli sitä vanhaa kunnon mummonmarkka-aikaa ;)
Jaa, no harkitsen sitten kuitenkin vielä. Makukaan kun ei miellytä.
Lähetä kommentti