sunnuntai 15. helmikuuta 2009

The Colour of Magic

Joskus kuulen väitettävän, ettei YLEn kanavilta tule koskaan mitään, ja että etenkin YLE TV2 on turha kanava. Niin se vain kuitenkin esitti tuoreen, vuonna 2008 valmistuneen minisarjan Terry Pratchett's The Colour of Magic (traileri youtubessa) ihan kuin palkkiona siitä, että hankin taannoin tylsän aikuiseen tapaan TV-luvan.

Sarjan nimi on sikäli harhaanjohtava, että se kattaa itseasiassa kahden Discworld-romaanin, The Colour of Magicin (Magian väri) ja The Light Fantasticin (Valon tanssi) tapahtumat, ja seuraakin niitä melko uskollisesti. Eroavaisuudet ovat lähinnä samaa luokkaa kuin Sormusten herran kuuluisimmat filmatisoinnit - joitakin kohtia oli poistettu, ja jotain pientä muuteltu - itse havaitsin ainakin, että romaanien ja minisarjan osien välisen cliffhangerien ratkaisut erosivat. Kirjoissa Rincewind palaa kiekon pinnalle muistaakseni loitsun vaikutuksesta, filmatisaatiossa itse suuri kilpikonna vie maailman Rincewindin alapuolelle (mikä on minusta, öh, järkevämpi ratkaisu kuin kirjan taikatemppu). Lisäksi tapahtumat tuntuvat etenevän reilusti nopeammin kuin kirjoissa, mikä oli vielä selvemmin havaittavissa Sormusten herran tapauksessa.

On tietysti todettava, etteivät nämä kaksi ensimmäistä Discworld-romaania ole niitä henkilökohtaisia suosikkeja, vaikka velho Rincewind ja aktuaari-turisti Twoflower (Kakskukka) ovatkin hauskoja hahmoja. Luin arvioita, joiden mukaan Pratchettin huumori toimisi kirjassa paremmin - ja kieltämättä niin vaikuttaisi olevan - mutta kehtaisin väittää, että tarina toimi televisiossa paremmin, eikä ainakaan minusta kirjojen huumorista ollut karissut paljoakaan tässä mediakonversiossa. Pratchettin myöhempien ja parempien teosten kanssa olisi voinut käydä huonommin.

Miinukset siitä, ettei tekstittäjä ollut ymmärtänyt kirjoittaa Kuoleman vuorosanoja ISOILLA KIRJAIMILLA.

2 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Aah, olisihan minun pitänyt arvata, että luet sellaista laatukirjallisuutta kuin Pratchettia! Harmitti vietävästi, että ei ollut aikaa katsoa tuota leffaa, mutta toivottavasti Makuuni tahi muu vuokraamo tarjoaa sen minulle vielä jossain vaiheessa.

Lempihahmoni on muuten juuri KUOLEMA.

Janne kirjoitti...

On kylläkin myönnettävä, että luin kokeeksi kaverin suosituksesta ensimmäisen Pratchettini vasta vuosi sitten. Se oli sarjan vähemmän suosittu teos Eric, ja sain sen loppuun 20.2.2008. Muistan lukemisen kestäneen vain vuorokauden tai pari.

En tiedä, miten tuota DVD:tä on saatavilla - tarkistin jo DVD-kaupat, mutta kantapaikkani eivät tunteneet sitä.