torstai 27. elokuuta 2009

Katson kanavaa viisi

"Onhan täällä TV5", sanoin välinpitämättömästi. Hän hymyili. Kaikki tietävät, että TV5 on yksi maailman huonoimmista kanavista. "Oletko varma, ettet pitkästy?" hän kysyi.

Ylläolevan sitaatin tarjosi meille ranskalaiskirjailija Michel Houellebecq kirjassaan Plateforme, joka on suomennettu epäilyttävästi Oikeus nautintoon (suom. Ville Keynäs). Hallitsen ranskaa vain sen verran, että osaan pyytää armoa Sortien asemalla, joten en ole koskaan päässyt todella sisälle TV5:n maailmaan, mutta olen aina epäillyt, että se on huono kanava. Joka kerta, kun nuorempana sitä yritin katsoa, sieltä tuli aina uutislähetys tai jonkinlainen tietovisa. Sivumennen sanoen Plateformenkin päähenkilö Michel nauttii tietovisoista, tai joka tapauksessa ainakin harrastaa niitä siinä määrin, että nauhoittaa nähdäkseen niitä töiden jälkeen. Onkohan kyseessä jokin ranskalaisten erityispiirre?

Toisekseen TV5 vaikuttaisi olevan vakiokamaa kaapeli-TV -yhtiöiden ilmaistarjonnassa. Kun Laihialle aikanaan 90-luvun alussa vedettiin kaapeli (ainakin osaan kuntaa), tuli TV5 mukana. Kun muutin Ouluun, siellä näkyi TV5. Tarkistin juuri, miten asianlaita on Welhon kaapelissa ja kyllä, siellä se TV5 (nyttemmin näköjään nimellä TV5MONDE) edelleen luuraa. Katselin hetken. Joku keskusteluohjelma sieltä tuli, näytti käsittelevän jonkinlaista ranskalaista elokuvaa. Yksi keskustelijoista, ilmeisesti elokuvan miespääosaa näytellyt henkilö, yritti hiljentää siinä pirisevää kännykkäänsä.

Ja mikäs siinä - luultavasti kanavaa on halpa pitää mukana ilmaisvalikoimassa, mutta katsookohan sitä oikeasti joku? Ennen vanhaan Suomen kanavia oli vain muutama, 80-luvulla vain TV1 ja TV2, ja meidän antennissa myös Ruotsin ykkönen ja kakkonen, joten silloin oli ehkä jotenkin hienoa, jos vaihtoehtoja saatiin puserrettua yksi lisää. Nykyään pelkästään suomenkielisiä (plus yksi ruotsinkielinen, jonka nimi FST5 vaikuttaa tämän blogimerkinnän valossa pahaenteiseltä) ilmaiskanavia on riittämiin, ja ne kyllä kattanevat ulkomaisten sekundakanavien tarjoaman sisällön. Vai kattavatko? Tietysti se hyöty ranskankielisestä kanavasta on, oli se sitten tarjonnaltaan millainen hyvänsä, että ranskaa opiskelevat saavat ilmaisen apukeinon kielen opettelussa. Tosin Internet luultavammin tarjoaa nykyisellään runsaan määrän paljon mielenkiintoisempia podcasteja samaan tarkoitukseen, joten miksi kaapeli-TV -yhtiöt roikottavat TV5:ttä mukana?

P.S. Tosiaan, suomenkielisessä ilmaiskanavastossahan on mukana myös TV Viisi. Kanavalta tuli kyllä jossain vaiheessa Farscape, mutta muuten kyseinen kanava vaikuttaisi olevan sekundaohjelmien ja -elokuvien kaatopaikka.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/08/25272&ext=rss

Janne kirjoitti...

Voi vitsi. Täytyy pyytää palkankorotusta, perusteena työn aiheuttamat massiiviset haitat sosiaaliselle elämälle. Sitten voin ostaa pröystäilyauton, ja pääsen treffeille paljastamatta työnkuvaani.