sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Pikavippi

Sitä ihmettelen joskus, keille niin sanotut pikavippipalvelut oikein on suunnattu. Äkkiseltään kuvittelisi, että jos joku ihan välttämättä tarvitsee juuri sillä siunaamalla 50 euron lainan, vaikka sitten törkeällä korollakin, ei sellaista tällaiselle henkilöllä hänen itsensäkään vuoksi kannattaisi myöntää. Joko henkilö on köyhä (ts. hän on työtön tai opiskelija, jolloin ei elämää lainarahoituksella kannattaisi rahoittaa - suututtaa tuo oma opintolainakin kun on nyt ristinäni), tai hän ei osaa käyttää rahaa (ts. hän on hetkessä elävä, joka ei ole onnistunut aiemmista tuloista säästämään edes pientä puskurirahastoa, eli suunnittelemaan rahankäyttöään, eikä siis varmasti myöskään miettimään sitä, miten hän takaisinmaksusta selviää). Säännöllisiä tuloja saaville 50 euroa tuskin on ongelma, ja vaikka tarvitsisi kerralla enemmänkin, lienee nykyään kaikilla jo luottokortti, jolla ostokset voi hätätapauksessa tehdä, ja maksaa sitten seuraavan kuun lopussa pois ilman korkovaikutuksia. Paitsi tietysti jos luottokorttia ei myönnetä, mutta tällöin tietysti sopii kysyä, onko soveliasta tarjota pikavippiäkään. Itse asiassa luottokelpoisuuden puutteessa ei vippiä kai voitane myöntääkään. Joka tapauksessakaan jos ei kerta kaikkiaan ole muutamaa kymmentä euroa laittaa johonkin, on silloin syytä olla laittamattakaan ja odottaa aikaa, kun voi taas törsätä.

Vaikka periaatteessa olen juuri sen verran liberaali, että sallisin tällaiset lainapalvelut, voisivat palveluntarjoajat hieman miettiä asian eettistäkin puolta. Yhtä hyvin voisi ruveta tarjoamaan halvalla huonoa viinaa ihmisille, jotka ovat niin juovuksissa etteivät kaupassa myy, eivät baarissa tarjoile heille.

2 kommenttia:

-TC- kirjoitti...

Luottokortiin tarvitaan säännölliset tulot, pikavippiin ei. Siinä ero.

Janne kirjoitti...

Niin, niinhän sen täytyy olla. Mutta sitten jos ei ole säännöllisiä tuloja, niin voisi ajatella että ensinnäkin ihminen miettisi menojaan paljon tarkemmin, sillä hän hyvin tietäisi, että ensi kuussa (tai mikä se takaisinmaksuaika onkaan) ei välttämättä olekaan sitä ylimääräistä rahaa, että voisi maksaa takaisin ilman uutta vippiä. Toisekseen ihmettelen hieman pikavippaajiakin, jotka itsekin tietävät sen, että ongelmia takaisinmaksuissa ilmenee - tietävät sen hyvin, koska perivät myös isoa korkoa, joilla sitten katetaan luottotappiot. Vaikka pikavippibisnes jotenkin pyörisi, niin minusta se vaikuttaa ulkopuolisin siltä järjestelmälliseltä yritykseltä suistaa nuoria elämän pilaavaan kierteeseen.