torstai 20. marraskuuta 2008

Tentissä

(Muokkasin vähän tekstin ulkoasua. Tarkoitus kyllä oli, etten ajattele enää tenttiä, sillä merkinnän kirjoittamisen aikoihin vallinnut toiveikkuus on laskenut, mitä enemmän olen miettinyt suoritustani. Kahden viikon päästä asia selviää, enkä joka tapauksessakaan voi enää tehdä mitään).

Nyt on tentit taas vähäksi aikaa takana. Jos tämä tentti ei tällä kertaa mene läpi, se ei mene koskaan - tämän helpommaksi kun ei mene. Arvioin, että saan 24-35 pistettä viidestä kymmenestä, ja läpipääsyn raja on kaiketikin 25,5. Tosin kun tähän heitetään pessimismi- ja tyhmäilykerroin, pisteitteni odotusarvo laskee jonnekin pariin kolmeen. korkeintaan 25,49:ään.

Ensimmäinen yleinen tehtävä oli ihan tavallinen korvausvastuunarviointitehtävä chain-ladder -menetelmällä. Siinä vaan piti ottaa inflaatio huomioon, ja voi olla että mokasin siksi jotain. Tai sitten mokasin muuten vaan, mutta menetelmä noin perustasolla on kyllä hallussani. Arvioin, että saan tästä 5-8 pistettä kymmenestä.

Toinen yleinen tehtävä liittyi ilmeisesti bonus-malus -järjestelmiin, enkä osannut sitä yhtään. Tehtävänkuvauksessa annettiin vakuutusmaksujärjestelmä jollekin vakuutusyhtiölle, ja tehtävänä oli määrätä "perusmaksu" siten, että se vastaisi kokonaisvahinkomäärän odotusarvoa pitkällä tähtäimellä. Toisekseen piti arvioida pitkän tähtäimen riskimaksujen odotusarvot. Tämä oli varmaan ihan perusmatematiikalla laskettavissa, mutta en vaan osannut. 0-2 pistettä. Oikeastaan hävettää, että vastasin mitään. Toivottavasti en voi saada miinuspisteitä.

Kolmantena yleisenä tehtävänä oli ensin selvittää lakisääteisessä työeläkevakuutuksessa sovellettavan Z-mallin pääperiaatteita. Nämä osasin luullakseni melkein kaikki, en vain tiedä että osasinko riittävän syvällä tasolla. Toisekseen piti johtaa t-ikäisen ajan u työkyvyttömänä olleen työkyvyttömän työkyvyttömyyden vastaisen keston tiheysfunktio. En osannut. Lepertelin jotain johdossa tarvittavissa satunnaismuuttujista, mutta sen enempään en pystynyt. Kolmantena piti perustellen ottaa kantaa, voiko mallissa määrätä todennäköisyydet sille, että "henkilö on aktiivi" ja "henkilö on työkyvytön". Ensimmäiseen vastasin kieltävästi, sillä henkilö lasketaan aktiiviksi jos hän on ollut työkyvytön alle (tarkemmin määrittelemättömän) vähimmäisajan. Toiseen niinkuttelin myöntävän vastauksen. Arvioin, että saan ehkä 4-6 pistettä. Tämä voi olla kyllä liikaa optimismia.

Sitten ensimmäinen eläkepuolen tehtävä. Piti eritellä työeläkeyhtiön vastuuvelan osat, selostaa mitä riskejä ne puskuroivat ja jos jotkin osat puskuroivat samaa riskiä, mikä osa on ensisijainen puskuri. Kirjoitin tähän ensin vastuuvelan osat (vakuutusmaksuvastuu (ml. tasausvastuu) ja osaketuottosidonnainen lisävakuutusvastuu, ja (alkaneiden eläkkeiden) korvausvastuu ja tasoitusvastuu). Sitten kirjailin vähän vakuutusmaksuvastuisiin ja korvausvastuisiin liittyvää lorua, ja lopuksi sitten vähän pidempi kappale tasoitusvastuusta ja osaketuottosidonnaisesta lisävakuutusvastuusta. Arvioin, että 7-9 pistettä ropsahtaa. 9 on kyllä melko ylioptimistinen, sillä saatoin ymmärtää jotain väärin.

Ja se toinen eläkepuolen tehtävä. Oijoi, mikä lottovoitto. Piti määrätä annettujen tietojen perusteella "Kahiseva Oy:n" vuoden 2008 työkyvyttömyysmaksuluokka. Tämä on sitä asiaa, jonka kanssa peuhaan melkein joka ainoa päivä töissä, ja osaisin asian melkein unissani. Lisäksi piti määrätä vuoden 2008 työkyvyttömyysmaksunosa (tämä on yhtä lailla arkeani), ja sitten vähän miettiä eroja "keskimääräisessä maksussa" ja toteutuneessa maksussa, sekä miettiä mitä tällä maksulla rahoitetaan. En ollut kyllä ihan varma, mitä "keskimääräisellä maksulla" tarkoitetaan, mutta oletin sen viittaavan tariffimaksuun. Jälkimmäisen kysymyksen arvelin liittyvän vastuunjakomalliin - yrityshän on vastuussa niistä työkyvyttömyyseläkkeistä, joiden eläketapahtuma on vuonna v ja joissa eläkkeellejääjä on ollut kyseisen yrityksen palveluksessa vuosina v-1 ja v-2. Eli toisin sanoen näinä maksuluokkamallin aikoina sillä rahoitetaan tulevia (ei maksussa olevia) työkyvyttömyyseläkkeitä. Arvioin, että 8-10 pistettä ropisee.

Eli näillä arvioilla olisi tiedossa 24-35 pistettä. Toivotaan nyt parasta; tuollaista maksuluokkatehtävää ei varmasti tule enää tämän jälkeen pitkiin aikoihin, joten tänä vuonna tämä minulta menee läpi jos on mennäkseen. Ensi vuonna laskuperusteet ovat tietenkin entistä paremmin hallussa, kuten myös perus- chain-ladder, mutta muu on sitten edelleen arpapeliä - ja perusteistakin voi keksiä kyllä aika pirullisia kysymyksiä.

Seuraavalla kerralla, kun menen ministeriöön tenttimään, pitääkin muistaa Rauhankadun ja Mariankadun kulmassa sijainnut Café Entre. Se aukeaa juuri sopivaan aikaan hätälukemista varten, ja sieltä sai vielä hyvää pullaakin. Tentin jälkeen suuntasin suorinta tietä Matinkylään, ja kävin oluella. Meni läpi tai ei, nyt saa vähäksi aikaa taas riittää pänttääminen. Alkuvuodesta saa sitten itkeä vakuutuslainsäädäntö- ja tilinpäätöstenttien kanssa.

Ei kommentteja: