sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Vauhdikas viikonloppu

Nyt on vietetty taas reilu osa viikonlopusta työpaikan autiudessa lukien ensi torstain koitokseen Vakuutusmatematiikan sovellukset. Pisteitteni odotusarvo jää kyllä alle puoleen, joten se on ensi vuonna uusi yritys - ellei nyt sitten satu tulemaan juuri sopivia tehtäviä ja alkuviikosta ehdi vielä kerrata tärkeimpiä asioita. Tämäkin viikonloppu meni oikeastaan laskuperusteita kerratessa erityisesti vastuuasioihin syventyen, jotka eivät ihan niin ilmeisellä tavalla liity jokapäiväiseen työhöni. Työaikana pitäisi vaan, paha kyllä, tehdä töitäkin, ja siksi toisekseen keskiviikkona on aktuaaritoiminnan kehittämissäätiön syysseminaari, jonne menisin - ja menenkin - mielelläni kuuntelemaan, josko tänä vuonna jo ymmärtäisin jostain jotain. Vuosi sitten samaan aikaan olin vasta hiljattain tullut alalle, ja puhe riskien arvopaperistamisesta meni niin paljon yli reiluhkon hilseeni, että observatorioissa kautta maailman havainnoitiin jotain omituista Maan kiertoradalla. Tänä vuonna aiheet [PDF-varoitus] vaikuttavat sopivammilta minunlaiselleni rahvaalle.

Tänään tulee televisiosta Levottomat 3. On kuulemma järkyttävän huono. Täytynee kuitenkin katsoa - olen viime aikoina taas katsellut muutenkin suomalaisia elokuvia. Eilen katsomani Kauas pilvet karkaavat oli ihan kohtuullinen, vaikka kaurismäkeläinen maailma tupakointikulttuureineen ei erityisemmin minua viehätäkään. Kari Väänänen on kuitenkin aina mies paikallaan, eikä KPK nyt kuitenkaan ollut sellainen nykysuomalainen elokuva, joka tuntuu pelkältä tekosyyltä saattaa elokuvan hahmot harrastamaan seksiä avioliittojensa ulkopuolella traagiseen loppuun asti.

Aiemmin viikolla katsomani Rakastin epätoivoista naista oli taas vähän mitäänsanomattomampi kuin muistin, joskaan ei sitäkään mitenkään ansiottomaksi voi haukkua. Eräs elokuvan kohtaus oli eräänlainen tilaisuus, jossa miehet pääsivät keskustelemaan ongelmistaan ja ratkaisuista elämän umpisolmuihin. Päähenkilö Leo mutisee itsekseen hiljaa puheenjohtajan kysyessä muilta, että "viina, väkivalta ja vieraat naiset". Näitä elementtejä ei elokuvassa juurikaan näy, ja etenkään päähenkilö Leo (kirjoitin aluksi "Neo") ei sorru näihin. Sen sijaan Leon vaimo ääri-impulsiivisena lähtee suoraan suhteesta toisen miehen matkaan, ja päähenkilö-Maarit taas, no, on seksuaalisesti hyvin aktiivinen. Sinänsä virkistävää kaikkien "suomalainen mies juo, hakkaa ja pettää"-propagandaelokuvien jälkeen.

Ei kommentteja: