perjantai 11. joulukuuta 2009

Aaltofunktio

Kauppalehdessä joku suomalaisessa mittakaavassa isorikas herra ilmaisee halunsa lahjoittaa rahaa yliopistolle, mutta asettaa joitain reunaehtoja.
Hän karsisi esimerkiksi filosofiaa ja tutkijakoulutusta.
- Selvä enemmistö pitäisi kouluttaa oikeisiin ammatteihin, Laakkonen linjaa yliopiston tarkoitusta.
Oikeisiin ammatteihin? Kuulostaa vähän samalta kuin joidenkin kouluttamattomampien puheet oikeista, rehellisistä miesten töistä. Eikö ammatillista koulutusta varten ole ammattikorkeakoulut ja ammattikoulut (vai ammattiopistojako ne ovat nykyisin, en koskaan muista)? Ei sillä, etteikö yliopistossa olisi haaveilun ja politikoinnin tiedekuntia (en tarkoita filosofiaa ja tutkijakoulutusta), joiden tarkoituksenmukaisuutta voi miettiä, mutta en näe mitään syytä, miksi yliopistojen pitäisi erkaantua tarkoituksestaan, jonka itse määrittelisin jotenkin laaja-alaisen tiedon ja oppimisen opettamisen, ja jatko-opiskelijoiden osalta tieteenteon opettamisen. Työn oppii sitten töissäkin. Nykyisen esimieheni soittaessa minulle syksyllä 2007 kysyäkseen, että milloin voin aloittaa, en tiennyt käytännössä mitään alastani. Olen joutunut opettelemaan kaiken alkeista lähtien, ja se taas olisi ollut hyvin, hyvin vaikeaa ilman matemaattista, äärimmäisen teoreettista koulutusta. Luulen, että olen siinä mielessä hyvin keskimääräinen tapaus, ja että saman prosessin käy suurin osa muistakin yliopistosta työelämään siirtyneet, paitsi mahdollisesti opettajat, joiden koulutusohjelmaan kuuluu työharjoittelu.

Tätä taustaa vasten Laakkonen näyttäytyy minulle jonkinlaisena pikkuinsinöörin karikatyyrinä, jonka tarkoitus ei ole lahjoittaa rahaa yliopistolle, vaan ostaa siltä palveluja tai ryhtyä jonkinlaiseksi osakkeenomistajaksi, joka haluaa tuottoa rahoilleen.

Hieman samasta syystä minua on koko ajan epäilyttänyt tämä Aalto-yliopisto. Ei sillä, etteikö teknillisen korkeakoulun, kauppakorkeakoulun ja taideteollisen korkeakoulun fuusiossa voisi olla todella etujakin, mutta enemmän koko juttu haiskahtaa vähän siltä, että päättävät elimet toivovat uusia nokioita. Toive kai on, että innovoitaisiin oikein urakalla innovaatioita, mikä minusta kuulostaa enemmän jonkun yksityisen yrityksen tutkimus- ja kehittämisosaston toiminnalta kuin tiede- ja taidekorkeakoulujen tehtävältä. Tietysti voitaisiin nimetä Aalto-yliopisto suoraan Aalto-amikseksi, josta valmistuisi jotain teknoartesaaneja. Samalla voitaisiin vähentää hieman diplomi-insinöörin arvonimen inflaatiota.

Ei kommentteja: