sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Korkeajännitys

Vaikka mielelläni esiinnyn elokuvien ystävänä, en varsinaisesti yritä pysyä kärryillä siitä, mitä siinä maailmassa tapahtuu, tai edes mitä kannattaisi sydäntäni lähimmistä genreistä tarkastaa ja tietää. En ole kuitenkaan voinut välttyä kuulemasta ranskalaisen, nuoren elokuvanikkari Alexandre Ajan nimeä. Siellä, missä hänen nimensä mainitaan, mainitaan myös hänen läpimurtoelokuvanaan vuoden 2003 Haute Tension. Minulta kyseinen elokuva on jäänyt tyystin välistä, ja tunnenkin Ajan ainoastaan viime vuonna näkemästäni pökäleestä nimeltä Mirrors. Ajan hampaan purema (anteeksi kun sorrun huonoihin vitseihin) Hills Have Eyesin uusioversio minulta löytyy kyllä DVD-hyllystä, mutta toistaiseksi se on jäänyt jostain syystä katsomatta. Tänä viikonloppuna korjasin tilanteen.

Vaikka Mirrors olikin kehno tekele, minulla oli silti jonkin verran odotuksia Haute Tensionia, tai englanniksi Switchblade Romancea, tai suomeksi elokuvan tekstityksissä todella upeasti nimettyä Kiihtyvää kauhua, kohtaan. Ja sitten ne odotukset ammuttiin alas.

Juonta elokuvassa on lähinnä siteeksi: kaksi nuorta naisten ruman miehen armoilla, ja koska mies on ruma ja lihava, on hän myös murhaaja. Toinen nuori nainen yrittää pelastaa ystävätärtään miekkosen kellanharmaista kynsistä, ja siinä sivussa sivulliset saavat suihkutella verensä maalaistalojen ja huoltoasemien lattioille. Lopulta katsoja tuntee itsensä lähinnä huiputetuksi, eikä lopun pyörösahakohtaus oikein jaksa enää kohauttaa ainakaan tällaista katsojaa, josta alkaa tuntumaan että on saanut gore-elokuvista irti jo kaiken tarpeellisen ja vähän turhaakin.

Sen mielenkiintoisen huomion kuitenkin nostaisin esiin, että ymmärtääkseni elokuva on ranskankielinen. Ihan varma en ole - IMDB listaa kieliksi ranskan, englannin ja italian, tosin ranska mainitaan ensimmäisenä - mutta videovuokraamon DVD:llä puhuttu kieli oli oletusarvoisesti englanti. Se kuitenkin kuulosti minun korviini dubatulta, siis väärältä. Tosin jos olen väärässä, ja elokuva on alunperinkin englanniksi puhuttu, niin sitten on kai itsetutkiskelun paikka.

Ei kommentteja: