tiistai 12. toukokuuta 2009

Onni on...


Vaikka mielelläni luon itsestäni kuvaa jonkinlaisena kovan luokan trekkienä, en itse asiassa ole sitä. Lapsena muistan nähneeni silloiselta PTV:ltä pari jaksoa The Next Generationia, mutta nuorena, kun Nelosella muistaakseni pyöri sekä Deep Space Nine että Voyager, katselin ennemmin Babylon 5:ttä. Olisin varmaan kyllä katsonut trekkejäkin, mutta Nelonen näkyi kodissamme niin huonosti, ettei sitä viitsinyt katsoa. Yliopistoon päästyäni, kun ainoat kokemukseni olivat ne harvat jaksot ja muutama elokuva (pääasiassa The First Contact ja The Wrath of Khan), katselin televisiosta jakson tai pari 60-luvun alkuperäistä sarjaa, mutta minusta se vaikutti, anteeksi vain, hieman onnettomalta. Ehkä katsoin juuri niitä huonoja jaksoja, tai en vain ollut asennoitunut oikein. Oikeasti innostuin trekeistä vasta, kun joskus toisena tai kolmantena opiskeluvuotena The Next Generation alkoi uusintana. Uuden sukupolven seikkailujen kaksi ensimmäistä kautta ovat myös ne huonoimmat, viimeinen kausi mahdollisesti poislukien, mutta kyllä se oli ensimmäinen kerta, kun pystyin aidosti arvostamaan sarjaa.

Työelämään päästyäni tilanne helpotti mukavasti, ja pääsin katsomaan The Next Generationin alusta loppuun, joka ainoan jakson. Nyt kehtaan pitää itseäni soft core -trekkienä, siis jonkinlaisena sarjan ystävänä. Koin, että aika oli korkea viimeinkin tutustua sisarsarjoihin. Käytännössä piti valita Deep Space Ninen ja Enterprisen väliltä, enkä muista tarkistaneeni, oliko vakiokaupassani Enterpriseä samaan juuri-ja-juuri siedettävään hintaan. Deep Space Ninea en muista katsoneeni nuorena edes kavereiden luona, mutta Voyageria näin muutaman jakson. Se riitti raakkaamaan sen pois tästä pelistä - en kaipaa ärsyttäviä Wesley-hahmoja, eli sellaisia jotka onnistuvat pilaamaan jaksot ja ärsyttämään silkalla ärsyttävyydellään ja olemassaolollaan. Ja onhan DS9:ssä TNG:stä Worf ja konemestari O'Brien. Ja viimeiseksi: minua kiinnostaa kovasti vertailla asetelmiltaan ilmeisesti melko samanlaisia Babylon 5:ttä ja DS9:ä.

Eli jatkossa voi taas jättää elämisen väliin ja keskittyä aidosti tärkeisiin asioihin. Mietin kovasti, jättäisinkö Babylon 5 -putken kesken - onhan se nähty monta kertaa, joten miksi taas - mutta kun hyvää haluaisi säästellä hyviä hetkiä varten.

P.S. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, korreloivatko eri tuotantokausien ikärajat niiden laadun kanssa. Joku on ilmeisesti kuitenkin vaivautunut tarkistamaan ne. Vai onko se ihme, kun nämä ovat maahantuontitavaraa. Suomessa MacGyverillekin läiskäistään suoraan K-18.

3 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Siis viittaako tuo First Contact siihen Jodie Foster -leffaan? Ei kai?

Vaikka tykkään scifistä, niin tuo Trek ei jostain syystä uppoa. Tosin en ole tutustunutkaan paria jaksoa enempää - äläkä edes kysy, mikä sarjoista oli kyseessä :D

Miika menee tänään kattomaan sen Trek-leffan, ite en pääse mukaan... Se olis ollu kyllä ihan kiintoisaa.

Janne kirjoitti...

First Contact viittaa toki Star Trek: The First Contactiin. Olen kyllä nähnyt sen Jodie Foster -elokuvankin, enkä muistaakseni piitannut. En kyllä muista, mikä siinä oli vinossa.

Pälli kirjoitti...

Fosterin First Contact on ehkä jotenkin naivi. Voi johtua myös näyttelijän tyylistä ja suurista sinisistä silmistä. Varsinainen scifi-elementti leffassa on lopulta aika olematon...

Pääsin muuten sittenkin katsomaan Trekin. Ihan jees, mutta ei sytyttänyt varsinaisesti sen enempää kuin ne muutamat jaksot. Time loop jäi ärsyttämään - vähän erilailla kuin Terminaattorissa, vaikka sekin rakentuu sen varaan.