lauantai 9. toukokuuta 2009

Totuuden puolesta

Edellisessä merkinnässä hahmottelematta jättämässäni maailmankatsomuksessa oli se ongelma, että kaikkien kuvailevien määreiden käyttö olisi käynyt erittäin vaikeaksi. Aikoinani opiskelin fysiikkaa sen verran vähän, etten osaa sanoa, onko jonkun esineen pituuskin kvantittunut suure, eli onko esineen mahdollisten pituuksien joukko numeroituvasti ääretön. Käytännössä kuitenkin jos hakisin metsiköstä kepin, mittaisin sen ja sanoisin: "Tämä keppi on 34 senttimetriä pitkä", tulisin valehdelleeksi. Keppi tuskin on tasan 34 senttimetriä pitkä, vaan se voisi yhtä hyvin olla 34,0737281895938175828371749489689312 senttimetriä pitkä. Vaikka tarkasteltaisiin puoliavointa väliä [34, 35[, tulisimme käytännössä todennäköisyydellä 1 valehdelleeksi, jos antaisimme kepille jonkun pituuden.

Elävässä elämässä olen havainnoinut itseäni sen verran, että minulla on joskus paha tapa takertua miltei huomaamattani epäoleellisuuksiin. Rupattelussa tämä nyt on vain jonkinlainen refleksinomainen maneeri, jota muut ovat tähän asti sietäneet, mutta työtehtävissä esimerkiksi se on vähän huono asia, koska minulta yleensä odotetaan käytännöllistä vastausta, ei umpien ja lampien selittelyä täsmällisyyden nimissä. Koska minulla nyt tämä paha tapa kuitenkin on, voisin ottaa siitä kaiken irti. "Tämän kepin pituus on välillä 33,5 - 34,5 senttimetriä". "Menen katsomaan tänään Star Trekin Isoon Omenaan Finnkinon elokuvateatteriin, paitsi jos estyn menemästä sairaustapauksen, unohtamisen tai muun esteen vuoksi kuten esimerkiksi sen, että näytös on peruttu filmikelan tai laitteiston rikkoutumisen tai katoamisen vuoksi".

6 kommenttia:

unienvanki kirjoitti...

Näin sadepäivän ratoksi harkitsin tuota trekkiä hetken itsekin. Sitten muistin sen trailerin aiheuttaman syvän ahdistuksen. Sitä ei tule vähätellä.

Janne kirjoitti...

Odotukset ovat kyllä minullakin alhaalla sekä trailerin, että kulttuuritoimittajien ylistävien sanojen takia. Elokuvan on kertakaikkiaan oltava harhaoppinen. Ajattelin kuitenkin, etten voi hirveästi pettyä, joten voin mennä tarkistamaan asianlaidan. Myönnän, että ehkä hivenen kiinnostaa myös yleisön ikä- ja sukupuolijakauma sekä salakuunnellut kommentit.

unienvanki kirjoitti...

Ei vieläkään arviota?

Janne kirjoitti...

Ei vieläkään. Mietin kovasti, että haluaisikohan joku lukijoista nähdä sen ensin itsekin ilman esitietoja. Sanotaan nyt niin, että toimintaelokuvana se oli ihan hyvä, mutta sci-finä ja Star Trekkinä jätti runsaasti toivomisen varaa. Kamalin puoli oli tietysti eroottissävytteinen suhde kahden miehistön jäsenen välillä. Sille ei onneksi annettu ihan hirveästi ruutuaikaa, mutta sekin vähä oli liikaa.

Janne kirjoitti...

Lisättäköön vielä, että toki se oli visuaalisesti komea, ja olisin varmaan pitänyt siitä enemmän, jos se ei olisi ollut Star Trek. Mietin kuitenkin, onko se hyvä peruste arvostella elokuvaa. Ehkä se on. Lisäksi elokuvassa tehtiin melko muutamia melko rohkeita, peruuttamattomia ratkaisuja, joita ei edes korjattu elokuvan lopussa. Jos ne korjataan jatko-osissa, niin elokuvan arvo laskee vielä. Ehkä se kannattaa joka tapauksessa käydä katsomassa, jatko-osathan saattavat olla kovempaa tavaraa, jotka varmasti pohjautuvat tähän. Pelkään silti pahaa, että tuottajat haluavat jatkossakin miellyttää samaa yleisöä kuin tässäkin.

Mitä IMDB:een tulee, siellä elokuva on saanut kohtuuttoman korkean arvosana. Ehkä se kuitenkin laskee ajan myötä hype-bonusten hukkuessa. Arvosanajakaumissa on kuitenkin mielenkiintoinen piirre: naiset ovat antaneet keskimäärin enemmän pisteitä kuin miehet joka ikäryhmässä.

unienvanki kirjoitti...

Aika odotettua kommenttia. Tältä pohjalta en kyllä oikein tiedä, mitä tehdä. Tavallaan olisin aivot lamauttavan viihteen tarpeessa, mutta toisaalta trailerin aiheuttaman fyysinen pahoinvointi on edelleen mielessä. Todennäköinen lopputulos on se, että hiippailen salaa johonkin hiljaiseksi arvaamaani näytökseen.

Epäilen kyllä, että jatko-osien varaan ei kannata laskea paljoa. Kun on otettu kiiltokuvapoju sankariksi ja avattu pää teiniyleisön suuntaan, aikuisten elokuvaan ei taida olla enää paluuta.