tiistai 20. lokakuuta 2009

Samettikapina

Tämä mainos jostain syystä aiheutti huvitusta jo alkukuusta, kun löysin sen muualta. Tämä löytyi Haukilahden ostoskeskuksesta:
Reaktioni oli kyllä lapsellinen, myönnän; ikään kuin black metal -estetiikka olisi jostain sivullisesta yhtään sen vakavastiotettavampaa.

Mutta sitten asiaan. Kapinaklubi. Myönnetään suoraan, etten ymmärrä rap-kulttuurista mitään paitsi sen, että sillä vaikuttaisi olevan vahvan vasemmistolainen, etten sanoisi kommunistinen pohjavire, ja siihen pirtaan sopiikin ajatus kapinasta. Oletan, että tässäkin kapina pyrkii viittaamaan nykyisiin vallanpitäjiin, tai systeemiin, joka ei rap-väkeä miellytä. Ja mikä ettei, systeemi on jo sanana sellainen, joka tuntuu pitävän sisällään jotain viallista ja pahaa, jota pitää yllä jonkinlainen kasvoton eliitti tai kaamea keskiluokkainen musta massa, ja joka aktiivisesti sortaa tavallista kansalaista ja pientä ihmistä. Jos tällainen pahantahtoinen leviatan on olemassa, niin ehkä sitä vastaan on syytäkin kapinoida (itse en tosin havaitse ympärilläni tällaista "systeemiä", vaikka maailman meno ei välttämättä aina miellyttäisikään).

Kapina siis pystyyn. Toinen julisteen artisteista, Eemeli, on espoolainen, ja tarkemmin sanottuna kivenlahtelainen kaveri. Kävin hänen sivuillaan, ja kuuntelin muutaman kappaleen. Vaikka lempimusiikkilajini onkin pysynyt samana jo yli kymmenen vuotta, olen siinä määrin vapautunut (ja syrjäytynyt) nuorisokulttuurimaisuudesta, että pystyn kuuntelemaan tarvittaessa jopa nykynuorison musiikkia. Eemelin "Rullaan vaa" kuulosti yllätyksekseni jopa ihan hyvältä ainakin päätellen siitä, että olen pystynyt kuuntelemaan sen läpi useita kertoja. En tietenkään osaa oikeasti arvioida sitä, mikä kyseisessä genressä on objektiivisilla mittareilla hyvää, mutta omaan korvaani tämä kappale ei särähtänyt liiaksi. Sanoituksissakin vaikutti aluksi olevan jotain yhteiskunnallista sanomaa. Kuitenkin kuunneltua tuon kappaleen (ja muita Eemelin tuotoksia, jotka sitten eivät minuun enää iskeneet ollenkaan) muutamaan kertaan tajusin, mistä ja minkä puolesta niissä kaikissa oikeastaan riimitellään: pilven polttamisesta. Siinäkö se kapina on? USA sotii öljyn vuoksi, joten vapautetaanpa kannabis ja otetaan iisisti hei.

Ei tietenkään sillä, että tämä eroaisi jotenkin oleellisesti rock-puolen kapinasta, jossa ryypätään ja ajetaan moottoripyörillä. Sama tavoite molemmissa: että ihmiset voisivat olla kuin Ellun kanat, irtautua oravanpyörästä ja relata systeemist paskat välittämättä. Kukin tietysti tavallaan, mutta taidan edelleen kannattaa oravanpyörää ja keskiluokkaista turvallisuutta, jossa ei tarvitse olla perse auki edes tilipäivän aattona.

Kannabiksesta puheen ollen Helsingin Sanomissa oli eilen - vai toissapäivänä? - juttu ganjaan hurahtaneesta pojasta ja tämän äidistä. Jutusta kävi ilmi, että pojan pilvenpolttelu oli kaiketikin alkanut harmittomana pössyttelynä, mutta eskaloitunut sitten hermorauniouteen, mielenterveysongelmiin ja rikollise(e)n uraan huumeidenvälittäjänä. Kannabiksen puolustelijat ovat kyllä varmoja, että kannabis on paljon muita päihteitä harmittomampi. Alkoholi nyt toki tiedetään, mutta tupakankäyttäjistä en ole kuullut ihan vastaavia juttuja. Ei sillä, etteikö viheliäinen aine sekin. Tämä lehtiartikkeli ja se, että joillekin pyhä yrtti on niin tärkeä, että tehdään sille kahmalokaupalla kappaleita, ei kuitenkaan lisää minun luottamusta heidän sanomaansa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näiden pikku kapinallisten logiikka on yhtä vakuuttavaa molemmilla laidoilla.

Toinen porukka sanoo: "Jenkit sortaa, joten kannabis vapaax ja bussimatkat ilmaisix!"

Toinen taas: "Islami uhkaa, joten nekrut ulos maasta ja pakko ruåtti pois!"

Panu (ei jaks. kirjaut.)

Janne kirjoitti...

En ole kyllä vielä oikein ymmärtänyt, mikä kytkös on maahanmuuttokritiikillä ja pakkoruotsin vastustamisella. Jostain syystä nämä meemit vaan tuntuvat esiintyvän yhdessä jos ei nyt ihan aina, niin ainakin usein.

Panu kirjoitti...

Viime aikoina on ilmennyt myös merkkejä kasvihuoneilmiön kiistämismeemin tarttumisesta maahanmuuttokritiikkimeemiin.