keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Tarkempi kantani päihteisiin

Jäin eilen illalla vielä miettimään eilistä kirjoitustani, josta lienee aistittavissa paheksuva sävy. Jos olen oikein rehellinen, niin myönnän paheksuvani kaikkia niitä päihteitä, joita en itse käytä. Niistä joita käytän, voin todeta neutraalisti realiteetit (sokeri lihottaa, kahvi on huonoksi hampaille ja vatsalle, alkoholi koukuttaa jotkut varsin kohtalokkaaseen ja synkkäänkin kierteeseen, mutta suurin osa säästyy) ja jättää asian siihen.

Sen älyllisen epärehellisyyden kuitenkin voisin korjata, että kapsahdin itsekin Helsingin Sanomien artikkelissa siihen, että se ikään kuin antoi ymmärtää kannabiksen johtaneen pojan psyykkiseen romahtamiseen. Mainitsin myös, etten muista tupakoijista vastaavia juttuja kuulleeni. Kuitenkin olen antanut itseni ymmärtää, että psykiatrisilla osastoilla aikaansa viettävät ovat hyvin usein ahkeria tupakoijia. Siispä: ehkä kannabis ei johtanutkaan artikkelin pojan alamäkeen, ja/tai ehkä tupakointi johtaakin joissain tapauksissa skitsofreniaan tai vakavaan masennukseen.

Mutta noin muuten pysyn konservatiivisena ja fasistisena jääräpäänä, joka paheksuu laittomia päihteitä vielä paljon enemmän kuin laillisia.

3 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Kahvi vahingoittaa hampaita vain, jos siihen lisätään sokeria. Luin juuri infotaulusta käydessäni YTHS:n hammaskerroksessa. :)

Päihteistä sen verran, että tupakka ja alkoholi lienevät huumeita vaarallisempia, jos ajatellaan niiden käytön yleisyyttä ja verrataan kuolleisuutta suhteessa väkilukuun.

Toisaalta huumeet saavat lähes poikkeuksetta pahaa jälkeä aikaan yksilöiden ja näiden läheisten elämässä, kun taas tupakkaa ja alkoholia voi käyttää läheisiään vahingoittamatta - alkoholin kohtuukäyttö voi olla jopa terveellistä ja jotkut säästyvät tupakkasairauksilta.

Janne kirjoitti...

Siis eikö kahvi edes tummenna hampaita? No, terveydenhoitajavierailuilla saa usein oppia kaikenlaista yllättävää.

Olet kyllä oikeassa, mutta jos tarkasteltaisiin kuolleisuutta kyseisen päihteen käyttäjien keskuudessa, luulen huumeiden käyttäjien voittavan siinä tarkastelussa. Tietysti osa laittomien päihteiden käyttäjien kuolemista liittynee enemmän yleiseen elämäntapaan kuin varsinaisesti itse huumeisiin. En kyllä ihan varma voi olla, ts. ei ole esittää tutkimustuloksia.

Pälli kirjoitti...

Siis kyllä kahvi tummentaa hampaita, mutta ei vahingoita kiillettä. Ilmeisesti tummentuma on ikäänkuin patina hampaan pinnassa. Itse olen huomannut, että tummentuman määrä vaihtelee sen mukaan, miten paljon juo kahvia: siis, kun vähentää kahvinjuontia, vähän ajan päästä huomaa hampaiden vaalentuneen. :)

Joo, toki huumeet tappavat varmemmin kuin vaikka tupakka tai alkoholi. (Vai onkohan näin sittenkään...) Tarkoitin, mitä en osannut sanoa, että koska tupakan ja alkoholin käyttö on yleisempää, se aiheuttaa enemmän vahinkoa, jos ajatellaan kaikkia Suomessa asuvia esimerkiksi. Eli absoluuttisesti useampi kuolee tupakan ja alkoholin käytön kuin huumeiden käytön seurauksena.

Yksilötasolla asia on sitten hiukan toinen, kuten totesit.