lauantai 21. maaliskuuta 2009

Tarpeeton vannomus

Mitä tarkoitetaan, kun sanotaan: vannomatta paras? Että jokin asia on paras ilman, että vannotaan sen olevan paras? En muista koskaan joutuneeni vannomaan parhauden puolesta, vaan parhaus on yleensä selvinnyt jollain objektiivisella tai subjektiivisella mittarilla, joka järjestää vaihtoehdot riviin ominaisuuksien mukaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Vannomatta paras" ilmaisee, että joku on väärässä ja että on parempi olla vannomatta mielipidettään, koska sen vääräksi tajuttuaan joutuu myöhemmin perumaan. Näin minä sen ainakin olen aina käsittänyt.

Janne kirjoitti...

Siis, jos henkilö A lausuu ääneen jonkun mielipiteen tai väitteen, ja "vannoo" sen pitävän paikkansa tai olevan oikea, niin henkilö B voi tähän vastata sanomalla "Vannomatta paras", jolla hän yrittää sanoa A:lle, että olet joko väärässä, tai lausuntosi totuusarvo ei ole selvillä tai kyse oli mielipiteestä, jolla ei ole objektiivista totuusarvoa (kuten esimerkiksi väitteellä, että makaronilaatikko on hyvää ruokaa)?

Pälli kirjoitti...

Itse olen tottunut käyttämään sanontaa varauksena: "Uskon, että asia x on tavalla y, mutta vannomatta paras." Eli kerron, että en ole aivan varma siitä, että käsitykseni on oikea, vaikka tällä hetkellä ajattelenkin niin.

Toiselle suunnattuna tuo voisi tarkoittaa: "Kuulostaa hyvältä, mutta koska sinä (tai minä) emme voi olla varmoja siitä, miten asia on, parempi olla tekemättä valaa, parempi olla sanomatta valan alaisena, että asia on varmasti näin, kun ei kerran _varmasti_ tiedä, miten se on."

:D

Oliko tämä nyt kielellä kikkailua :D

Janne kirjoitti...

Nyt ymmärrän, mitä se tarkoittaa - mutta vannomatta paras!