maanantai 30. maaliskuuta 2009

Ennen nukkumaanmenoa

Olen tässä menossa nukkumaan. Tai pitäisi olla jo, mutta luulen meneväni huomenna vasta lähempänä puolta kahdeksaa töihin kuin normaalisti seitsemäksi. Kesäajan syytä. En kannata ollenkaan tällaisia agraariperinteitä etenkään, kun ajansiirto on yleensä saattanut kelloni seuraavaan siirtoajankohtaan asti väärään aikaan. Kellot ovat onneksi enenevissä määrin automaattisia, mutta esimerkiksi seinäkelloni siirrettiin talviaikaan vasta pari viikkoa sitten. Tänään se on taas ollut väärässä. Ylitin tosin itseni, ja siirsin sen äsken kesäaikaan. Talon ainoa väärässä oleva kello on nyt kännykkäni. Siinä on automaattinen ajanpäivitys päällä. Laiskana miehenä odottelen vieläkin, että kännykän aika suvaitsee synkronoitua maailman kanssa.

Ei mutta sitä tässä vaan, että sain tänään luettua ja katsottuakin Michel Houellebecq'n kirjan ja siihen löyhähkösti pohjautuvan elokuvan Alkeishiukkaset. Nyt sitten olisi valittavana sänkylukemiseksi Franz Kafkan novellikokoelma tai Anja Kaurasen Sonja O. kävi täällä. Kafkaa minulle suositeltiin joskus, ja Kaurasen lainasin kirjastosta taannoisen ideani vuoksi jonkinlaisena trippikirjallisuutena. Kummanhan valitsisin? Kaurasen mustassa raamatussa lukee kannessa "Palkittu kohukirja", ja kirja alkaa sarkastisilla kiitoksilla sovinistisioille. Kafkalla taas on maine erinomaisena kirjailijana - tai en oikeastaan tiedä, mikä hän on miehiään, mutta äidinkielen tunnilla muistan teininä vastahakoisesti lukeneeni häntä ja ivanneeni jonkun lyhyen kertomuksen omituisuutta, jollaista luulen, että saattaisin nykyään arvostaa.

Taidan silti valita Kaurasen. Kafka ansaitssee virkeämmän mielen - ylipäätään en kannata sänkylukemista, se on huono tapa, mutta haluaisin viivyttää vähän työviikon alkamista, ja toisaalta olen huomenna töiden jälkeen menossa kirjastoon palauttamaan Alkeishiukkaset, joten jos sattuisin suivaantumaan Kaurasesta jo ensimmäisten sivujen aikana, voisin viedä senkin huomenna ja keskittyä muuhun.

4 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Eiii, sänkylukeminen on parasta, nautintojen aatelia!

Janne kirjoitti...

Luin jostain, ettei se ole hyvä, ja olen oikeastaan itsekin huomannut. Usein käy niin, että nukahdan kirjan päälle tai jopa kirjan luku asentoon, ja sitten keskellä yötä sammuttelen valoja ja aamulla on rättiväsynyt (lue: vielä väsyneempi kuin olisin muuten).

Janne kirjoitti...

Jaksoin muuten sitä Kaurasen kirjaa tasan 10 minuuttia. En edes ehtinyt nukahtaa kun se jo tympäisi ja nakkasin kirjan sivuun. Kävin palauttamassa sen tänään. Nyt on kuitenkin taas niin myöhä, etten viitsi sitä Kafkaa aloittaa sängyssä.

unienvanki kirjoitti...

Jaksoit Sonjaa yhtä pitkään kuin minä. Aivan kauheaa kuraa.