perjantai 20. maaliskuuta 2009

Tongue maintenance

Viikonloppu alkoi, eikä taaskaan yhtään liian aikaisin. Perjantait vain ovat silti jääneet viime aikoina hieman kevyiksi. Tänäänkin oli kolme tuntia kestävä kielenhuoltokoulutus, johon otin erään työkaverin kanssa osaa. Myönnän lähteneeni vähän ennakkoluuloisesti matkaan - kyllähän nyt minä osaan kirjoittaa, vaikka kieltämättä ylioppilaskirjoituksista ropsahti A tai B. Myönnetään kuitenkin sekin, että ehkä tämän päivän teoriaosuudesta oli vähän hyötyä. Käytän ihan liikaa keskeyttäviä rakenteita kirjoituksissani, ja olisi varmaankin hyvä pyrkiä hieman rajoittamaan niitä. Maanantaina koulutus jatkuu vielä kolmen tunnin työpajalla, jonne pitäisi viedä jokin oma teksti omatoimista analysointia varten. Ajattelin alunperin viedä jonkun sopivan blogitekstin, mutta työkommunikaatiota vartenhan siellä oikeastaan ollaan, joten pitäisi varmaan noukkia työsähköposteista joku sopiva ja viedä se.

Ensi viikko onkin sitten vajaa. Tiistaina ja keskiviikkona poissa toimistolta ensin tenttiinlukuvapaalla, ja sitten keskiviikkona varsinaisessa tentissä. Viimeiset päivät pitäisi lukea ja harjoitella vanhoilla tenttikysymyksillä oikein ahkerasti. Väsyttää vain niin maan vietävästi jo valmiiksi. Toisekseen pitäisi lähteä hakemaan postista joitakin aikoja sitten tilaamiani kameratarvikkeita, ja jos huomenna on yhtään hieno sää, voisi käydä pitkästä aikaa valokuvailemassa. Länsiväylä-lehti julkaisee lukijoiden lähettämiä kevätkuvia, joista parhaimmat voivat voittaa palkintojakin. Se on ihan hyvä tekosyy lähteä dokumentoimaan Matinkylää ja valamaan näin itseensä matinkyläläisyyttä.

4 kommenttia:

unienvanki kirjoitti...

Mikä riivattu se sellainen keskeyttävä rakenne oikein on? Kuulostaa grammatiikkahifistelyltä.

Janne kirjoitti...

Esimerkiksi sulkeet lauseen keskellä (joita käytän mielelläni ja usein) "keskeyttävät" lauseen ja vaikeuttavat lukemista. Toinen esimerkki, jollaisia muuten käytän myös mielelläni, voisi olla sellainen vähän ylimääräisenoloinen sivulause keskellä virkettä. Opettaja ("valmentaja") käytti myös nimitystä kiilalause.

Olisin kyllä mielelläni grammatiikkahifistellyt enemmänkin, mutta kolmituntinen meni sitten vähän enemmän höpsöttelyn ja miesvihan puolelle.

unienvanki kirjoitti...

Ahaa, no ymmärrän tietysti helppolukuisuuden tarpeen ammatillisessa viestinnässä. Mielestäni sulut lauseen keskellä kuitenkin ovat vapaamuotoisessa tekstissä suorastaan rakastettavia. Itsehän käytän paljon ajatusviivoja ja puolipisteitä, enimmäkseen käsittääkseni kieliopillisesti väärin. Se on hyvin nautinnollista, mutta toki niitä on töissä välteltävä.

Mitäs tuo miesvihaviittaus nyt sitten tarkoitti?

Janne kirjoitti...

Itse huomasin töissä käyttäväni näitä blogimaneereja, joten kielenhuoltotrippi varmaan tuli ihan tarpeeseen.

No, ehkä vähän liioittelen käyttäessäni ilmausta "miesviha", mutta se valmentaja (nainen) heitti muutamassa kohdassa hauskan jutun, kuinka joku esimerkiksi otettu tekstinpätkä on varmasti jonkun miehen kirjoittama! (räkänaurua), tai kuinka Tekniikan Maailman artikkeleista ei todellakaan kannata ottaa mallia, vaikka joku autovertailu sinänsä olisikin muuten hyvä.