maanantai 2. maaliskuuta 2009

Seikkailut arvotyhjiössä jatkuvat

Etsiessäni itselleni sopivaa maailmankuvaa löysin seuraavanlaisen määritelmän nihilismille:

Nihilism is the belief that all values are baseless and that nothing can be known or communicated. It is often associated with extreme pessimism and a radical skepticism that condemns existence.

Luulen, että harva lukion ohittanut suhtautuu enää kovinkaan vakavasti nihilismiin jonkinlaisena aatteena ja elämän ohjenuorana. Määritelmästä tuli joka tapauksessa mieleeni, että millähän nimikkeellä voisin lokeroida ihmiset, joiden mielestä mitään kategorisointia, määrittelyä ja luokittelua ei voida soveltaa mihinkään eikä varsinkaan ihmisiin, eikä mitään voi yleistää mitenkään?

Asia tuli toisestakin syystä mieleen - Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä verkkopainoksessa oli (ainakin aamulla) jonkinlainen kolumni, jossa joku itki juuri siitä, että kun ihmiset karsinoivat asioita ja ihmisiä ahtaisiin lokeroihin, jotka ilmeisesti jotenkin fyysisesti rajoittavat karsinoinnin kohteeksi joutuneita henkilöitä.

Ymmärrän tietenkin sen, ettei ole kivaa jos joku pyrkii loukkaamaan toisen tunteita sijoittamalla jonkun henkilön johonkin sellaiseen ryhmään, johon tämä ei tosiasiassa kuulu tai johon kuuluminen halutaan pitää salassa. Noin muuten en ymmärrä, miksi jotkut - pitäisikö tilapäisesti paremman puutteessa puhua vaikka deklassifionisteistä - suhtautuvat asioiden ryhmittelyyn niin hysteerisesti. Suututtaako siinä (ihmisiin sovellettaessa) nimenomaan se, että upeista ja arvokkaista yksilöistä tulee numeroja tilastossa, joiden käytöstä voidaan ennustaa ja nimenomaan että ennustus saattaa joskus osua oikeaan jopa yksilötasolla? Tai kokeeko joku oikeasti, että lokerointi tekisi oikeasti jotenkin mahdottomaksi toimia toisin kuin on ennustettu - tämähän tosin on närkästyjänkin puolesta mitä kauhistuttavinta yleistystä, ihan kuin jokin ryhmä, johon närkästyjä on sijoitettu, toimisi jonkin kaavan mukaan joka ei vain närkästyjään sovi.

Minut on lokeroitu kaiketi ainakin laiskaksi ja lihavaksi nörtiksi. Lähdenkin tästä lenkille, jonka jälkeen olisi tarkoitus siivota. Eikun, en voikaan, eiväthän nuo aktiviteetit kuulu stereotypioihin. Näkymätön käsi estää minua.

Ei kommentteja: