maanantai 29. kesäkuuta 2009

Sulan

Tiedän, ettei saisi marista säästä, mutta tehtäköön tiettäväksi, kuten teen joka kesä, etten ole oikein kesäihmisiä. Tai mikäs kesässä, mutta helteistä en nauti. Minulle riittäisi, jos lämpöä olisi viitisentoista astetta, ehkä muutama päälle. Talven aikana asuntonikin on näköjään oppinut pitämään lämmön sisällä - muistan viime kesänä kerskuneeni, että asuntoni on helteilläkin viileä. Toista se on nyt. Tämän enempää en kuitenkaan viitsi valittaa - sopivat helteet minulle tai ei, on nyt kuitenkin keskikesä, ja tällöin kuuluukin olla tällaista. Kyllä se syksy sieltä vielä tulee.

Deep Space Nine -urakkani on alkanut kääntymään ehtoopuolelle. Aloitin viikonloppuna kuudennen tuotantokauden katselun ja on sanottava, että kyllä DS9 taitaa tosiaan olla The Next Generationia parempi sarja - tosin pienen särön aatoksiini toi viidennen kauden lopettavan ja kuudennen aloittavan loisteliaan seitsenosaisen jakson typeränoloinen deus ex machina -päätös. The Next Generation on tietysti klassikko ja jossain mielessä karismaattisempi kuin modernimpi sisarsarjansa. Nyt kun Trek on tapetilla, niin olen alkanut harmikseni harkitsemaan myös Voyagerin hankkimista. Mielikuvani DS9:stä oli myös paljon ansaittua kielteisemmät (muistan nuoruudestani kavereideni puheita, joissa DS9 haukuttiin tylsäksi sarjaksi), joten voisinko olla erehtynyt myös Voyagerin suhteen? Tosin Voyageria olen nähnyt itsekin joitakin jaksoja joskus 10 vuotta sitten, ja se ärsytti minua silloin. Toisekseen kaikki nyttemmin lukemani arviot pääasiassa ylistävät DS9:iä mutta pitävät Voyageria pettymyksenä lukuunottamatta sen ensimmäistä kautta. Voisi tietysti yrittää "kausi kerrallaan ja sitten loppuu jos ei pidä"-periaatetta, mutta tiedän jo etukäteen toiseksi periaatteekseni "ei yhtä tuotantokautta ilman seitsemättä".

Kait se on tuosta tukahduttavasta ilmanalasta huolimatta lähdettävä kävelylle, jonka jälkeen on kait yritettävä tuulettaa asunto pitämällä parvekkeen ovi (myös parvekelasi) auki, jos tämä kasvihuone siten pysyisi oleskelukelvollisena.

4 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Meillä on kanssa makuuhuoneen ikkuna ja parvekkeen ovi auki läpi vuorokauden kesällä... Ainut keino selviytyä. Vaikka tykkäänkin helteestä tiettyyn rajaan saakka, haluaisin nukkua viileässä. Oletko kokeillut tuuletinta?

Hyvärinen J. kirjoitti...

Sama ongelma. Yläkerrassa peltikaton tuntumassa ei ole enää mukava nukkua. Muutto kellariin luvassa. Eräs kotonaan samoista ongelmista kärsivä toveri tapaa käydä viikonloppuisin nukkumassa veturitallilla, jossa 60-senttiset tiiliseinät pitävät pitkään kuumuuden loitolla.

Janne kirjoitti...

Itse en uskaltaisi hyönteiskammoisena (ja eilen parvekkeelta ilmatilaa seurailtuani hieman lokkikammoisena) ihan koko vuorokautta pitää akkunoita auki. Totesin kuitenkin, että minulle riittää muutaman tunnin tuuletus illalla, kun aurinko ei enää paista ollenkaan parvekkeelle (sinänsä se ei sisälle asti paista kuin keskikeväällä ja -syksyllä). Ehken tarvitse tuuletintakaan.

Juuso, itse asuin opiskelijana peltikattoisen talon ylimmässä kerroksessa. Sen kuumemmassa asunnossa en olekaan vielä koskaan asunut. Veturitallit olisivat mitä loistavin ratkaisu.

Pälli kirjoitti...

Ottaen huomioon ympärivuorokautisen tuuletuksen hyönteisiä tulee sisään todella vähän. Kärpänen tai pari kerran kuussa olisi ehkä oikea frekvenssi. Eihän kaupungissa juuri ole hyönteisiä - maalla moista tuulettamista ei voisi edes harkita ilman hyttysverkkoja. Suurempi ongelma ovat biojätteen banaanikärpäset, mutta siihen on syynä oma laiskuus.

Mutta jos vähempikin riittää, niin mainiota. :)