Olen tässä ihmetellyt sitä, millä raivolla nuoretkin ihmiset ovat käyneet hallituksen päätöstä korottaa eläkeikää vastaan. Ihan kuin se olisi jokin epäinhimillinen ratkaisu, jonka tavoite olisi viedä ihmiset suoraan työelämästä hautaan. Kuitenkin vuoteen 2005 asti ainoa mahdollinen ikäraja oli (joitain erityistoimialoja lukuunottamatta) juurikin tuo 65 vuotta, kunnes se muutettiin joustavammaksi. Nyt siis siirryttäisiin vain takaisin melkein yhtä "pahaan" järjestelmään kuin aiemminkin. Ja nimenomaan melkein, sillä ymmärtääkseni kuitenkin olisi tarkoitus jättää mahdollisuus olla työelämässä pidempäänkin.
Olen kuitenkin itsekin vastustavalla kannalla. Minulla pitäisi olla työni puolesta jonkinlainen näköalapaikka työeläkejärjestelmässä tapahtuviin asioihin, mutta silloisena sunnuntai-iltana asia tuli minullekin täytenä yllätyksenä. Päätös on minusta hieman liian kiirehditty. Nykyinen järjestelmä, jossa eläkkeelle voi jäädä joustavasti 63-68 -vuotiaana, on ollut ihan liian lyhyen aikaa käytössä jotta voitaisiin nähdä, miten se olisi auttanut eläkepommiin. Ymmärtääkseni keskimääräinen eläköitymisikä on kuitenkin noussut viime vuosina etenkin, kun rajataan tarkastelu varttuneempaan väkeen - kolmekymppiset nuoret olisivat jääneet masennuksiensa vuoksi eläkkeille, vaikka eläkeikä olisi ollut 35.
Typerä päätös siis, mutta en toisaalta ole ihan valmis yleislakkoilemaankaan tai allekirjoittelemaan adresseja. Asiat ovat kuitenkin vaikeita, ja luultavasti ratkaisun toimivuutta ei voi nähdä ennen kuin on liian myöhäistä. En kannata paniikkiratkaisuja enkä rähinähenkeä.
2 kommenttia:
Mukavaa vaihtelua lukea oikea asiantuntijakommentti tässä hirvittävän älämölön nostaneessa asiassa. Minuakin hiukan ihmetyttää, jos kyseessä tosiaan on ollut pääministerin hiihtolenkillä päähänsä saama idea ilman, että siitä olisi keskusteltu eläkejärjestelmän asiantuntijoiden kanssa. Paniikki-idealta se vaikuttaa, ja sellaiset nostattavat niskakarvoja pystyyn, ihan turhaan.
Näinpä. Käytössä olisi jo valmiiksi (mahdollisesti) hyvät työvälineet työurien pidentämiseen - muistan lukeneeni jostain, että alempi eläkeikä jopa kannustaa "kiikunkaakun"-tapauksia sinnittelemään työelämässä loppuun asti sen sijaan että oltaisiin kuusikymppisinä jääty työkyvyttömyys- tai muulle eläkkeelle sen takia, että 65 ikävuoteen olisi ollut niin pitkä matka.
On tietysti hyvä, että ideoita tulee vaikka sitten hiihtolenkillä syntyen. Jos tämä idea olisi tullut joitakin vuosia myöhemmin, tietäisimme jo enemmän siitä, miten nykyinen systeemi vaikuttaisi toimivan. Nyt olo on vähän kuin oltaisiin vaivalla toteutettu hieno uudistus, joka sitten korvattaisiin siksi, ettei se siinä silmänräpäyksessä ratkaissut kaikkia ongelmia.
Lähetä kommentti