maanantai 18. tammikuuta 2010

Vakava mies

Eilen oli vielä ylimääräistä aktiviteettia, nimittäin muuan tuttava pyysi minua seurakseen elokuviin. Helsinkiin tietysti, koska Espoossa pyörii vain äideille ja heidän alle kouluikäisille lapsille suunnattuja näytöksiä. Alkuperäinen tarkoitus oli katsastaa Avatar, mutta ilmeisesti se on vielä liian tuore ja liian suosittu tapaus, sillä saleihin ei mahtunut kuin aivan eturiveihin. Lopulta elokuvaksi valikoitui Coen-veljesten 'A Serious Man', jonka päähenkilöön pystyin juutalaisuutta lukuunottamatta samaistumaan. Pidin muutenkin elokuvasta (enkä minä tyhmä tajunnut nyt ilmiselvää yhteyttä Jobiin), vaikka mielestäni sitä juutalaisten tapojen esittelyä olisi voinut vähän tiivistää, ja toisaalta lisätä hieman kierroksia elokuvan jos ei mustalle, niin ainakin tummanpuhuvalle huumorille. Menimme elokuvan jälkeen vielä yksille, mikä ei välttämättä ollut minun kannalta hyvä idea - pääsin kotiin vasta puoli yhdeltä, enkä saanut heti edes unta väsymyksestä huolimatta. Töissä sitten väsytti sitäkin enemmän. Onneksi oli yleistunnelmaltaan yllättävän hiljainen päivä.

Kävelin töistä kotiin - olin ottanut peräti lenkkeilyvaatteet mukaan, jotten olisi hikoillut työvaatteita pestävään kuntoon. Lenkin ensimmäinen etappi oli idyllinen Westend, jossa aurinko paistoi, linnut lauloivat, ja tila-autot rullasivat hiljakseen teillä. Sieltä sitten Haukilahteen, jossa tunnelma oli ehkä aavistuksen hektisempi, mutta silti hyvin seesteinen. Sitten taivas synkkeni, konekiväärin äänet alkoivat pauhamaan, LSD-pöllyissä puukkoja heiluttelevat rambot ärjyivät ja huumepiikkejä käsivarsissaan roikottelevat, uhkaavin sotamaalauksin peitellyt jengiläisamatsonit kiljuivat. Poliisiautot paloivat rovioina, sekasorto vallitsi kuin Haitissa ja vielä pahemmin - olin saapunut taannoin näkemäni elokuvan, realistisen koulukuvauksen Class of 1999 -maailmaan, Matinkylään. Juoksin loppumatkan kotiin, vesikauhuiset verihurtat ja pesäpallomailoin varustautuneet korstot kintereilläni.

Päivälliseksi keitin kananmunia ja lämmitin nakkeja. Katselin juuri vuokra-asuntoja. Sitten taidan lukea hieman tenttiin, ja ennen nukkumaanmenoa jatkan vielä Lumen tajun lukemista - se kun pitäisi saada loppuun ennen kuin muuan kyseisen kirjan lainannut työtoveri vaihtaa lopullisesti maisemia.

Ei kommentteja: